Fa'aleaganu'u ma tupuaga fa'asolopito o tioata lanu

I le avea ai o se mea faʻapitoa anamua ma faʻagasologa i tufuga faʻaleaganuʻu a Saina anamua, o tioata anamua a Saina o loʻo i ai se talaʻaga ma measina faʻale-aganuʻu e silia ma le 2000 tausaga.

O le amataga o tioata lanu e leʻi tutusa lava, ma e leai se auala e suʻe ai.Na'o le tala ua leva o "Loimata o Xi Shi" ua tu'u mai e fa'amaumau ai se vaitaimi o le alofa e fa'avavau.

E tusa ai ma le tala, i le taufaaiuiuga o le tautotogo ma le Autumn, na faia ai e Fan Li le pelu a le tupu mo Gou Jian, le tupu fou o Yue.E tolu tausaga e fai ai.Ina ua fanau Wang Jian, na maua ai e Fan Li se mea faʻataulāitu paʻu i totonu o le pelu pelu.Ina ua fusia ma tioata, sa manino le tioata ae sa i ai se leo uʻamea.E talitonu Fan Li o lenei mea ua faʻamamaina i le afi, ma o le Yin ma le vaivai o le tioata o loʻo natia i totonu.O loʻo i ai uma le agaga faʻamalosi o le pelu a le tupu ma le lagona vaivai o le vai, lea e sili ona maua e ala i le foafoaina o yin ma Yang i le lagi ma le lalolagi.O le mea lea, o lenei ituaiga mea na taʻua o "Kendo" ma sa tuʻuina atu i le tupu o Yue faʻatasi ma le pelu a le Tupu.

Na talisapaia e le tupu o Yue le sao o Fan Li i le faiga o le pelu, talia le pelu a le tupu, ae toe faafoi le uluai "Kendo" ma faaigoa lenei mea faataulaitu "Li" i lona igoa.

I lena taimi, na faatoa feiloai lava Fan Li ma Xi Shi ma sa faagaeetia i lona lalelei.Na ia manatu o mea masani e pei o auro, siliva, iasepi ma iasepi e le fetaui ma Xi Shi.O le mea lea, na ia asiasi atu ai i tufuga tomai ma faia le "Li" na faaigoa ia te ia e avea ma mea teuteu matagofie ma tuuina atu ia Xi Shi e fai ma faailoga o le alofa.

E lei faamoemoeina, na toe pa le taua i lenei tausaga.I le faalogo ai o Fu Chai, le tupu o Wu, o loo aoaoina lana autau i le ao ma le po, ma le faamoemoe e osofaia le setete o Yue e taui ma sui i lona tama, na filifili ai Gou Jian e ta muamua.Na le manuia le apoapoaiga tiga a Fan Li.Na iu ina faatoilaloina le setete o Yue ma toetoe lava a faatoilaloina.Na faamalosia Xi Shi e alu i le setete o Wu e faia le filemu.I le taimi o le faamavaega, na toe faafoi atu e Xi Shi le "Li" ia Fan Li.Fai mai na pa'u ifo loimata o Xi Shi i le "Li" ma fa'agaoioi ai le lalolagi, le la ma le masina.E oo mai i le taimi nei, o loo vaaia pea le tafe mai o loimata o Xi Shi.Ua ta'ua e augatupulaga mulimuli ane "Liu Li".O tioata lanu o aso nei na tupu mai i lenei igoa.

I le 1965, na maua ai i le tuugamau Numera 1 o Jiangling, i le Itumalo o Hubei, se pelu lauiloa anamua, lea na tumau mo le faitau afe o tausaga, ae e maʻai e pei lava o taimi uma.O le laina o le pelu o loʻo faʻapipiʻiina i ni fasi tioata lanu moana se lua.O faʻamaufaʻailoga manulele i luga o le tino o le pelu o loʻo faʻaalia manino ai "Gou Jian, le tupu o Yue, o se pelu e galue lava ia".O le tioata lanu na teuteuina i luga o le pelu a Gou Jian, le tupu o Yue, o le uluai tioata lanu lanu na maua i le taimi nei.Faʻafuaseʻi, i luga o le "Fu Chai pelu, le tupu o Wu" na maua i le Itumalo o Huixian, Itumalo o Henan, e tolu tioata lanu e leai ni lanu ma manino na faʻapipiʻiina i totonu o le faʻavaa.

O ali'i sili e to'alua o le tautotogo ma le Autumn, o ē na fa'alavelaveina i o latou olaga atoa, na pulea le lalolagi ma a latou taunu'uga mata'ina.O le "pelu a le tupu" e le gata o se faailoga o le tulaga ma le tulaga, ae ua latou manatu foi e taua e pei o le ola.Na fa'afuase'i ona ave e tupu ta'uta'ua e to'alua tioata lanu e na'o le teuteuga i luga oa la pelu, lea na fa'aopoopoina ai ni nai mealilo i le tala fa'asolopito e uiga i le amataga o tioata lanu Farani anamua.

E le mafai ona matou fa'amaonia le afuaga o le fa'a'isala fa'aisala a Saina anamua.E na o le tele o tagata poʻo tala faʻasolopito i luma o le tala o loimata o Xi Shi.Ae ui i lea, pe a faʻatusatusa i le tala o le amataga o tioata i Sisifo, o le tala a Fan Li o loʻo lafo se pelu ma fatuina tioata lanu e sili atu le fiafia i le aganuu a Saina.

Fai mai o le tioata na faia e Phoenicians (Lepanese).I le 3000 tausaga ua mavae, na tutuina ai e se vaega o seila o Foinie o loo aveina le susu masani se afi i luga o le matafaga i le Sami Metitirani.Sa latou fa'aogaina poloka sua lapopoa e fa'aofuofu ai o latou vae ma fa'atutu se ulo tele.Ina ua uma le taumafataga o le afiafi, na maua e tagata se mea e pei o le aisa i totonu o le afi.A maeʻa ona faʻafefiloi le silica, o le vaega autu o le oneone, ma le sodium carbonate, o le vaega autu o le soda, na liusuavai i le vevela maualuga ma avea ma tioata sodium.

Fai mai le isi, o le tioata na afua mai i Aikupito anamua ma na maua e se tufuga poto ma le faaeteete i le faiga o le fana.

O le mea moni, o le taimi lava tatou te suʻesuʻeina ai i latou mai se vaaiga faʻaleaʻoaʻoga, o nei talatuu e vave ona leiloa lo latou faʻavae mo le ola ai.

O le mea faʻafefeteina o le silica e tusa ma le 1700 tikeri, ma o le mea faʻafefeteina o le tioata sodium na faia i le sodium e pei o le flux e tusa ma le 1450 tikeri.E tusa lava pe faʻaaogaina le koale faʻaonaponei, o le maualuga o le vevela i totonu o se ogaumu masani e naʻo le 600 tikeri, ae le o le taʻua o le afi 3000 tausaga talu ai.E tusa ai ma le vevela, e na o le talitonuga o fai ipu omea anamua a Aikupito e mafai ona fai.

Pe a faatusatusa i talatuu o Sasae ma sisifo, e ui lava o le "sword casting theory" o loo i ai ni tala faasolopito tulaga ese a Saina ma lanu alofa, ae o loo i ai pea le maualuga o le faatuatuaina mai vaaiga faaletino ma vailaau.E mafai ona tatou le amanaiaina le moni o auiliiliga o le talatuu, ae o le eseesega tele i le va o le amataga o le tioata Farani anamua a Saina ma le tioata i Sisifo e agavaa mo lo tatou gauai maualuga.

E tusa ai ma le auʻiliʻiliga o le vailaʻau faʻasolosolo o le tioata na maua, o le autu autu o tioata Saina o le "taʻitaʻi ma le barium" (lea e latalata tele i tioata faʻanatura), ae o le tioata anamua i Sisifo e masani lava ona aofia ai le "sodium ma le calcium" ( e tutusa ma faamalama tioata ma tioata o loo faaaogaina i aso nei).I le faʻataʻitaʻiga tioata i Sisifo, o le "barium" e toetoe lava a le faʻaalia, ma e faʻapea foʻi le faʻaogaina o le "taʻitaʻi".O le tioata moni o loʻo i ai taʻitaʻi i Sisifo e leʻi faʻaaogaina lautele seia oʻo i le 18th seneturi, lea e sili atu nai lo le 2000 tausaga i tua atu o tekinolosi tioata anamua a Saina.

Matou te iloa o le vevela e manaʻomia mo le tuʻuina atu o oloa apamemea e matua maualuga lava, ma e leai se faʻafitauli i le "silicon dioxide", o le vaega autu o tioata faʻafefe.Lona lua, o le fua fa'atatau o oloa apamemea e mana'omia le fa'aopoopoina o le ta'i (galena) ma le apa i totonu o le 'apamemea.O le Barium o se faʻataʻitaʻiga o le taʻitaʻi anamua (galena) ma e le mafai ona tuʻueseeseina, o le mea lea o le ola faʻatasi o le taʻitaʻi ma le barium i tioata anamua e le maalofia.E lē gata i lea, o le palapala oneone sa faaaogā e lafo ai pelu i aso anamua sa iai le tele o silica, lea na fausia ai le mea tioata.vevela.A fa'amalieina tulaga mo le flux, o isi mea uma e masani lava ona mulimuli mai.

I le tele o monographs Saina, o loʻo taʻua ai o tioata lanu e faia e ala i le faʻafefiloi o tina lelei ma le maa tioata lanu.

E tusa ai ma le talanoaga faapisinisi a Qian Weishan, o i latou e tapuai i le Teutupe a Chen o oa ia a o latou tuaa... Afai o le tina o tioata lanu o tupe i aso nei, o le a lapopoa ma laiti e pei o le moto a tamaiti.E ta'ua foi o se mea moni o le Malumalu.Ae ui i lea, e mafai ona faia i se foliga Ke Zi, ma le lanumoana, mumu, samasama ma le paʻepaʻe mulimuli i le lanu, ae le mafai ona faia na o ia.

Tiangong Kaiwu - Penina ma iasepi: ituaiga uma o ma'a fa'aiila ma tioata Saina.Ia nofoia le aai i le afi.E tutusa i latou... O lanu uma e lima o latou maa.O lenei natura o le lagi ma le lalolagi e natia i le eleele faigofie.O ma'a i'ila fa'anatura ua fa'atupula'ia le tau leai, aemaise lava le taua.

O faamaumauga faatekinolosi o le "ave lena tioata ma toe faafoi i le lanu meamata" i faamaumauga eseese a Yan Shan - tioata lanu e atagia ai foi le faaauauina o lenei ituaiga tekinolosi.

A fua i tala fa'aleaganu'u o aso nei, o le taimi na aliali mai ai le tioata manino i Sisifo e tusa ma le 200 TLM, toeitiiti atoa le 300 tausaga mulimuli ane nai lo le taimi na aliali mai ai tioata anamua a Saina, ma o le taimi na aliali mai ai tioata manino e tusa ma le 1500 TA, sili atu i le 1000 tausaga. mulimuli ane nai lo le lau tioata o Wu Alii i le vaitaimi Malo e Tolu faamauina i tusitusiga.O le taimi na faʻaalia ai tioata faʻapitoa (e tutusa ma vaega tioata) i Sisifo e tusa ma le faaiuga o le 19 seneturi, sili atu i le 2000 tausaga mulimuli ane nai lo le foliga mai o tioata Saina anamua.

O le tautala sa'o, o le tulaga fa'aletino o mea'ai fa'aiila a Saina anamua ma se tala'aga umi e tatau ona fa'amatalaina o se tulaga tioata manino (po'o translucent).Mai le va'aiga o mea'ai fa'aleaganu'u na maua, o mea'ai muamua na maua i aso nei o lo'o avea pea ma teuteuga i luga o le "Gou Jian pelu a le tupu o Yue".I tulaga o meafaitino, tioata lanu o se mea anamua ma le faagasologa e matua ese lava mai tioata ma tioata.


Taimi meli: Iuni-03-2019